Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

VI/2014

Vážení zástupci Zdravých měst, obcí a regionů ČR,
vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte, abychom vás prostřednictvím pravidelného Zpravodaje
seznámili s děním ve Zdravých městech, obcích a regionech za měsíc červen
a také s vybranými aktivitami a akcemi, které se uskuteční v nadcházejícím období.

Přejeme vám hezké léto.



Petr Švec
ředitel NSZM ČR


Připravujeme

Dobré zprávy existují, pojďme je hledat a ukázat - spolupráce Zdravých měst a regionálních televizí

Větší mediální podpora příkladů dobré praxe a pozitivních projektů realizovaných městy, obcemi a kraji v České republice - to je cílem nově nastartované spolupráce Národní sítě Zdravých měst ČR s celoplošným televizním programem regionálnítelevize.cz, který se věnuje regionálnímu zpravodajství a propagaci českých, moravských a slezských regionů.

..čti více

Stalo se

Mládež v akci! Zdravá města rozšiřují své aktivity směrem k mladší generaci

Zapojování všech generací do veřejného dění patří dlouhodobě k prioritám Zdravých měst. Cílem je zejména aktivizace mladých lidí a zvyšování jejich zájmu o místo, kde žijí. Národní síť Zdravých měst ČR proto realizovala ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy a etiky Rýchory – SEVER projekt nazvaný „Mládež v akci? Ano, v obci!“. V rámci projektu bylo uspořádáno 12 tzv. Mladých fór, diskusí studentů se zástupci města nad celkovým rozvojem města a 5 kulatých stolů s odborníky na téma zaměstnanosti mladých. Mladí lidé své aktivity a zkušenosti prezentovali na závěrečné konferenci projektu a byla také nově vytvořena a pilotně ověřena metodika pro pořádání akcí podporujících participaci mladé generace. Do projektu se za rok a půl trvání zapojilo na 620 mladých lidí ve věku od 15 do 30 let.

..čti více

Téma zdraví jako integrální součást plánování a řízení měst – Zdravá města jdou příkladem

Přestože je téma zdraví jednou ze zásadních složek kvality života a ovlivňuje nás všechny, v praxi veřejné správy v ČR je to téma stále velmi podceňované. Obce však disponují velkou řadou nástrojů k jeho pozitivnímu ovlivnění a vylepšení podmínek pro zdraví svých občanů – ať už formu osvěty, cílených preventivních programů nebo například budováním a vylepšováním infrastruktury pro pohyb všech generací, podporou kvality stravování ve školách či formou různých grantových pobídek. Pro to, aby politická reprezentace věděla, kam přesně cílit, je však nejprve nutné s pomocí odborníků detailně zmapovat zdravotní stav obyvatel v daném regionu, vyhodnotit příčiny a hledat vhodná řešení. Zdravá města jsou příkladem, o zpracování zdravotních plánů zájem roste. Tím, kdo tuto aktivitu jako jeden z prvních v Česku ukázal v praxi, bylo Zdravé město Brno. Mezi další, kteří v posledních letech takovýto plán připravují a nyní jej aktualizují, patří například Zdravá města Chrudim, Jihlava, Vsetín, Hodonín, Tábor, Ústí nad Labem či Litoměřice. Zdravá města Prachatice a Strakonice budou analýzu zdravotního stavu obyvatel i zdravotní plán zpracovávat poprvé.

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR

Kompletní archiv Zpravodajů NSZM ČR: ZdravaMesta.cz/zpravodaj
Nalezněte i další informace na facebook.com/NSZM.CZ  či ZdravaMesta.cz/video
© NSZM ČR, 2014

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.