Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

II-III/2017

Připravujeme

"Evropský týden udržitelného rozvoje 2017" s aktivním zapojením členů NSZM

Každoročně od 30. května do 5. června probíhá Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR). Jedná se o celoevropský projekt, jehož cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje a podpořit iniciativy, které k němu přispívají. Aktivními realizátory akcí v této kampani jsou již tradičně Zdravá města, obce a regiony ČR.

..čti více

Inspirativní seminář NSZM: Efektivní finanční řízení obcí a regionů

Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí, udržitelné finanční řízení a jeho aspekty, příklady z praxe - zejména tato témata budou předmětem připravovaného diskusního semináře, který se bude konat dne 25. 4. 2017 od 10:00 do 12:00 na Magistrátu hl. m. Prahy. Inspirativní diskuse otevřená všem zájemcům o téma finančního managementu územních samosprávných celků má za cíl nabídnout inspiraci a nápady využitelné ve Vašem městě. Seminář proběhne jako úvodní blok Valné hromady NSZM ČR, návazný program Valné hromady je otevřen pouze členům NSZM ČR.

..čti více

Mottem Světového dne zdraví 2017 je "Mluvme o depresi"

7. dubna 1948 byla založena Světová zdravotní organizace a na počest této události se každoročně slaví Světový den zdraví. Po celém světě se konají různé události zaměřené především na prevenci onemocnění a zlepšení kvality života. Letošní dubnový Světový den zdraví se zaměří na deprese. Zdravá města, obce a regiony budou již tradičně patřit mezi hlavní realizátory této celosvětové kampaně. Světová zdravotní organizace vysvětluje stoupající počet depresí především celkovým růstem populace a zároveň stárnutím obyvatelstva, neboť u vyšších věkových skupin jsou deprese rozšířenější. Rozvinutá deprese se obvykle projevuje dlouhodobou sklíčeností, úzkostí, apatií, psychickým strádáním a narušením sociálního života postižených, kteří často nezvládají pracovní a rodinné povinnosti.

..čti více

Stalo se

Jarní škola Zdravých měst 2017 přinesla inspirace pro udržitelný rozvoj a kvalitu života

Ve středu 22.3. se ve Zdravém městě Třebíč uskutečnil úvodní seminář Jarní školy Zdravých měst, již tradiční setkání zástupců obcí z celé ČR. Setkání se zúčastnilo více než 150 zástupců měst, obcí a regionů a také spolupracujících organizací. Mezi hlavní témata úvodního semináře patřily finanční zdroje, kvalita úřadů, udržitelný rozvoj, společensky odpovědné nakupování, spolupráce města s mladou generací, zapojování seniorů do komunitního života, revitalizace městských parků či nabídka zpracování pocitových map apod.

..čti více

Zdravé městské části na přátelském setkání sdílely svoji dobrou praxi, 2017

Setkání Zdravých městských částí se uskutečnilo v úterý 7. března 2017 v prostorách pražského magistrátu. Cílem akce bylo sdílet osvědčené postupy k udržitelnému rozvoji v městských částech Prahy a diskutovat nad možnostmi spolupráce.

..čti více

Konference WHO v maďarském Pécs 2017: Zdravá města se připravují na 30letou oslavu!

Tématem konference ve dnech 1. – 3. března 2017 v maďarském městě Pécs byl program Světové zdravotní organizace (WHO) Zdravé město jako cesta k městu inkluzivnímu, bezpečnému, resilientnímu (odolnému) a udržitelnému, kde jsou rovný přístup, participace a dobré vládnutí integrovány napříč všemi aktivitami a postupy. Konference se také věnovala přípravám na rok 2018, který završí 30letou historii tohoto mezinárodního programu - mimochodem jedné z nejstarších podobně zaměřených mezinárodních iniciativ pro města vůbec - a nastaví kritéria a plán práce pro další období do roku 2022.

..čti více

Tematická sekce Zdravých měst se zaměřila na strategické řízení a kvalitu

Ve středu 22. února 2017 proběhla v Praze na Novotného lávce tematická Sekce Zdravých měst věnovaná strategickému řízení a metodám kvality ve veřejné správě. Akce představila více než 60 ti účastníkům problematiku kvality a strategického plánování a řízení z pohledu národních institucí i konkrétní zkušenosti a ukázky z praxe Zdravých měst v Česku.

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR Kompletní archiv Zpravodajů NSZM ČR: ZdravaMesta.cz/zpravodaj
© NSZM ČR, 2016

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.