Pokud se Vám tento email nezobrazil správně, klikněte zde.

Zpravodaj
Zdravých měst, obcí a regionů

V-VI/2017

Stalo se

Evropská Zdravá města hrála významnou roli na velké konference WHO v Ostravě

Světová zdravotní organizace (WHO) uspořádala ve dnech 13. až 15. června 2017 v Ostravě Šestou ministerskou konferenci s názvem "Životní prostředí a zdraví". Konference se zúčastnilo na 500 delegátů a pozorovatelů z 53 členských států evropského regionu WHO, ale i zástupci Kanady, Filipín a Spojených států a 15 mezinárodních a nevládních organizací. Během tří dní proběhlo 9 plenárních zasedání a 16 tematických akcí (side events), zdůrazněny byly zejména oblasti jako kvalita ovzduší, chemická bezpečnost, změna klimatu, odpady, voda a sanitace či život ve městech. Jedním z témat byla spolupráce se Zdravými městy a regiony WHO. Byla opakovaně dokumentována zásadní vazba mezi kvalitou životního prostředí a zdravím obyvatel a poprvé byla významně akcentována role měst a regionů při dosahování udržitelného rozvoje a naplňování cílů mezinárodních závazků Zdraví 2020 a Agendy 2030 (SDGs).

..čti více

Letní škola Zdravých měst 2017 přinesla aktuality k dotacím, téma adaptace na klima i další novinky

Ve středu 7.6.2017 odstartovala ve Zdravém městě Moravská Třebová Letní škola Zdravých měst, již tradiční setkání zástupců obcí a regionů z celé ČR. Zúčastnilo se jí na 110 zástupců měst, obcí, regionů a také spolupracujících organizací. Mezi hlavní témata úvodního semináře patřily finanční zdroje, kvalita úřadů, udržitelný rozvoj, odpadové hospodářství, adaptace na klimatické změny, spolupráce města se studentskými firmami, podpora podnikání či nabídka zpracování pocitových map apod.

..čti více

Do "Evropského týdne udržitelného rozvoje 2017" se opět zapojili členové Národní sítě Zdravých měst

Stejně jakov minulých letech proběhl od 30. května do 5. června Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR). Jedná se o celoevropský projekt, jehož cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje a podpořit iniciativy, které k němu přispívají. Aktivními realizátory akcí v této kampani byly již tradičně Zdravá města, obce a regiony ČR.

..čti více

Ve Zdravých městech proběhly "Dny bez úrazů 2017"

Kampaň „Dny bez úrazů", ke které se každoročně připojuje řada Zdravých měst, obcí a regionů, probíhá převážně v první polovině června a zaměřuje se na prevenci úrazů. V rámci kampaně probíhají osvětové akce zaměřené zejména na úrazy v dopravě, ve škole a na sportovištích. Nejohroženější z hlediska úrazů jsou děti a senioři, proto se během Dnů bez úrazů konají přednášky v mateřských a základních školách i speciální akce zaměřené na bezpečnost seniorů. Nedílnou součástí kampaně je také nácvik první pomoci při úrazech.

..čti více

Ve Zdravých městech se opět uskutečnila kampaň "Světový den bez tabáku" WHO

Světový den bez tabáku je mezinárodní kampaní, která se zaměřuje na prevenci nemocí spojených s užíváním tabákových výrobků. Kampaň podporována Světovou zdravotní organizací (WHO) připadla stejně jako každý rok na 31. květen a přihlásilo se k ní řada členů Národní sítě Zdravých měst ČR. Užívání tabákových výrobků patří stále mezi hlavní příčiny úmrtí ve světě i v evropském regionu. Kouření patří mezi hlavní rizikové faktory nepřenosných nemocí, jako je rakovina plic či srdeční choroby. Těmto rizikům lze přitom předcházet změnou životního stylu. Motto letošního ročníku znělo: "Tabák - hrozba pro rozvoj."

..čti více

Setkání krajů 2017 k programu Zdravý kraj přineslo řadu inspirací

Dne 16. května 2017 se uskutečnilo již tradiční Setkání Zdravých krajů. Hostitelem letošního setkání byl Zdravý kraj Vysočina, organizátorem Národní síť Zdravých měst ČR. 

..čti více


Zpravodaj vydává Národní síť Zdravých měst ČR
Použité fotografie pochází z archivu NSZM ČR a jejích členů. 
Kontakt: Kancelář NSZM ČR Kompletní archiv Zpravodajů NSZM ČR: ZdravaMesta.cz/zpravodaj
© NSZM ČR, 2017

Zpravodaj Zdravých měst je zasílán v návaznosti na Vaše předchozí přihlášení se k jeho odběru. V případě, že s námi nadále nechcete zůstat v kontaktu, můžete se ODHLÁSIT.